Η Βιβλιοθήκη του Πολυτεχνείου Κρήτης ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 1985. Σήμερα, στεγάζεται σε ένα μοντέρνο κτίριο στην Πολυτεχνειούπολη, ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες της. To προσωπικό της αποτελείται από δέκα άτομα πλήρους απασχόλησης. Η συλλογή της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνει έντυπο και μη έντυπο υλικό και οι υπηρεσίες της παρέχονται, σύμφωνα με τους κανονισμούς, όχι μόνο στους φοιτητές και στο προσωπικό του Ιδρύματος αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο ενδιαφέρεται.

Επομένως, κάθε ιδιώτης και κάθε οργανισμός (δημόσιος ή ιδιωτικός) μπορεί να δανειστεί και να φωτοτυπήσει υλικό της Βιβλιοθήκης σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Ακόμα, προσφέρονται υπηρεσίες διαδανεισμού στην Πολυτεχνειακή Κοινότητα σε συνεργασία με άλλες Βιβλιοθήκες.

Επίσης, εντός του κτιρίου της Βιβλιοθήκης, υπάρχουν σύγχρονοι υπολογιστές και ηλεκτρονικά μηχανήματα προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα και η ταχύτητα στην εξυπηρέτηση των χρηστών της.

Η Βιβλιοθήκη χρησιμοποιεί το πρόγραμμα GEAC-ADVANCE, ένα σύστημα ειδικά σχεδιασμένο για Βιβλιοθήκες, που διαχειρίζεται το υλικό της (δανεισμός, παραγγελίες κλπ). Ακόμα, επιτρέπει απομακρυσμένη πρόσβαση στη βάση δεδομένων της όπου βρίσκεται καταχωρημένο το υλικό της. Η πρόσβαση αυτή είναι δυνατή διαμέσου του Ιnternet καθώς η Βιβλιοθήκη διαθέτει πρόσβαση στο Internet μέσω μισθωμένης γραμμής 4 Mbits/sec. Η σύνδεση αυτή επιτρέπει σε απομακρυσμένους χρήστες να συνδεθούν με τον on-line κατάλογο υλικού της Βιβλιοθήκης καθώς και να ενημερωθούν για τη δανειστική τους κατάσταση. Για περισσότερες πληροφορίες επιλέξτε εδώ.

Η Βιβλιοθήκη έχει πρόσβαση σε αρκετές on-line βάσεις δεδομένων (στο εσωτερικό και στο εξωτερικό) σε τομείς Επιστήμης Υπολογιστών, Ηλεκτρονικής, Οικονομίας, Διοίκησης, Χημείας, Βιομηχανίας κλπ.

Είναι μέλος του Εθνικού Δικτύου Συνεργασίας Επιστημονικών και Τεχνολογικών Βιβλιοθηκών του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης.

Τέλος, προς συνεχή ενημέρωση του προσωπικού και των χρηστών της, η Βιβλιοθήκη είναι συνδρομητής σε αρκετές ταχυδρομικές λίστες και λίστες συζήτησης (mailing and discussion lists) του Internet.

Οι ώρες λειτουργίας της Βιβλιοθήκης είναι οι εξής:

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ
Κυριακή Κλειστά
Δευτέρα 9.00 - 19.45
Τρίτη 9.00 - 19.45
Τετάρτη 9.00 - 19.45
Πέμπτη 9.00 - 19.45
Παρασκευή 9.00 - 19.45
Σάββατο Κλειστά